

Duo presentatie Mariecke van der Linden / Yuri Honing
Vrijdag 15 september ‘23, waren wij, Bram Schilperoord en Ranjani Nirosha, te gast in Galerie Weisbard in Rotterdam, waar Mariecke van der Linden een Pop Up tentoonstelling hield en haar partner Jazz tenorist Yuri Honing, begeleid door pianist, drummer en bassist, de expositie extra glans gaf door een uur lang optreden, onder ovationeel applaus van de toehorenden.
Galerie Weisbard is gevestigd in Rotterdams nieuwste woonwijk aan de Coolhaven en is dan ook genoemd naar deze locatie: Little Coolhaven, afgekort tot Little C.
De Galerie is vernoemd naar Karl Weisbard, ondernemer (1877-1942) die in Rotterdam talloze bioscopen en theaters had. De Galerie is een stichting geleid door Hugo Borst, sportverslaggever en cultureel ondernemer.
Als eigenaar van meer dan honderd kunstwerken, die in zijn werkruimte aan de Witte de Withstraat hingen, wilde hij iets groters, een openbare plek waar je kunt binnenlopen. Naar eigen zeggen is hij altijd geïnteresseerd in mensen en verhalen, ‘zolang het maar niet over voetbal gaat’.
In deze fraaie tevens muzikale setting toonde Mariecke een tiental prachtige schilderijen waarin mensen in bepaalde gedragssituaties zijn afgebeeld. Begonnen als componist is zij zich gaan toeleggen op schilderen. Als kind had zij al ‘twee muzen op haar kussen’.
Ze had een vliegende start, met een droom-recensie, maar na zeven opera-producties werd uitsluitend muziek haar te veel.‘Muziek bestaat uit trillingen in de lucht, ik wilde naar de aarde. Een opera bestaat uit scenes waarvan ik met aria’s een geheel maakte met één grote boog. Gaan schilderen was voor mij geen overstap’.
Haar eerste tentoonstelling in 2018 in de Fundatie, ‘Goldbrun’ was een soort opera. Het waren portretten van mensen die een rol spelen in Europa. Van Raspoetin tot Marcello Mastroianni. Het was een kapel waar mensen doorheen schuifelden. Een spirituele ervaring, net als muziek in een kerk. Ik componeerde met verf’.
Voor hun grote multimediale installatie in de Tuinzaal van Kasteel het Nijenhuis, onderdeel van Museum De Fundatie in Zwolle, dat plaatsvond in de zomer van 2022 lieten Yuri en Mariecke zich inspireren door de historische figuur van Blauwbaard uit het sprookje van Charles Perrault uit 1697. Door de eeuwen heen is het verhaal van Blauwbaard gebruikt om jonge mensen te waarschuwen voor ongehoorzaamheid en al te grote nieuwsgierigheid.
Yuri Honing en Mariecke van der Linden vertaalden deze boodschap naar het Nu: naar online leven, waarin onmogelijke schoonheidsidealen regeren en het gevaar onvermijdelijk op de loer ligt. ‘Tegelijk zetten ze je aan het denken: hoe kun je iets bereken zonder risico te nemen?’
De installatie leverde prachtige schilderijen op met intrigerende teksten, als ‘We lived in a beautiful aquarium, but we wanted to go to the sea’, ‘Sex Live Death = Opera’, en ‘Fuck Moi Flowers.
En Yuri Honing’s composities waren welluidend maar niet minder magnetiseren
Text Bram Schilperoord
Fotos Ranjani Nirosha
















